Deze workshop bestaat uit:

  • Masterclass half varken uitbenen
  • Proeverij van diverse delen van het varken
  • Diverse bereidingen van het varken op de Big Green Egg
  • Inclusief drankjes

 

Over Gertjan

Gertjan Kiers is een geboren slager met een zeer brede kennis, die trots is op zijn ambacht en dit met verve uitdraagt. Naast zijn taak als bedrijfsleider bij horecaslagerij Fontijn Vlees en Vleeswaren en het geven van demonstraties en workshops is Gertjan, binnen zijn vakgebied, dan ook op diverse andere manieren actief.

Zo is hij sinds enkele jaren als gastdocent aan de Cas Spijkers Academie en het ROC van Amsterdam verbonden. Beide koksopleidingen staan bekend om het hoge niveau en begeleiden jong talent om de top van de gastronomie te bereiken. Daarnaast zet Gertjan zich, uit liefde voor het vak, in om het niveau van de slagersopleidingen en de warenkennis van de consument te verbeteren en wordt hij regelmatig door de diverse media benaderd om zijn mening en advies te geven. Actuele activiteiten en opvattingen verwerkt de bevlogen slager bovendien in zijn blog.

Over de huidige vleesconsumptie heeft Gertjan een duidelijke mening: 
“Gaandeweg is men het respect voor vlees volledig kwijtgeraakt. Veel consumenten verkiezen gemak boven smaak en sommige slagers en chef-koks hechten meer waarde aan het marketingtechnische gedeelte van het vak dan aan het product. Door de algemene kennis over vlees te verbreden, krijgt de consument een beter stukje vlees op het bord en het slagersambacht weer het aanzien wat het verdient.”

 

Om de kwaliteit van vlees te herkennen is bepaalde basiskennis een vereiste. Waar moet je tijdens de aankoop van vlees op letten? Wat is het belang van vet en waarom is het ene deel smaakvoller dan het andere? Hoe bereid je een bepaald stuk vlees en waarom is het zo belangrijk om het op de juiste manier te snijden? Na deelname aan de Sunday Meat Experience weet u het juiste antwoord. 

Tijdens deze inspirerende vleesworkshop maakt u kennis met de mooiste stukken vlees en laat Gertjan Kiers u kwaliteit zien, voelen en proeven. Naast een stukje essentiële theorie doet u onder leiding van Gertjan tevens praktijkervaring op. Met deze opgedane vleeskennis kunt u kwaliteit voortaan onderscheiden en komt u bij de slager goed beslagen ten ijs. 

 

Demonstraties & Workshops

Tijdens demonstraties kan Gertjan bijvoorbeeld een half rund, varken of lam uitsnijden. Hij vertelt over de diverse delen, maakt duidelijk waardoor bepaalde delen zo smaakvol zijn en onder welke benaming zij in de winkel liggen of besteld kunnen worden.

Voor professionals en kookliefhebbers met een bovenmatige interesse in vlees zijn de workshops een must. Na een korte theoretische inleiding, waarbij onder andere de diverse vleesrassen en het verschil daartussen, het belang van voldoende beweging voor de dieren en de invloed hiervan aan bod komt, demonstreert Gertjan diverse snijtechnieken. Uiteraard is het vervolgens uw beurt om achter de werkbank plaats te nemen om het vlees zelf schoon te snijden en uw snijtechnieken te perfectioneren. Afhankelijk van uw wensen wordt er specifiek ingegaan op de verwerking van rund-, varkens-, lams- of orgaanvlees of een combinatie hiervan.